onsdag 17 juni 2009

BLIR NORDPOLEN ISFRI I SOMMAR?

BLIR NORDPOLEN ISFRI I SOMMAR?

”Finland blir allt varmare och regnigare” löd en jättestor rubrik i Hufvudstadsbladet 16.10 2005. Enligt en rapport av VTT senaste år förändras klimatet i Finland snabbare än det globala klimatet. Senaste vår förutspådde experterna att avsmältningen av polarisarna är större än någonsin. Man menade att själva nordpolen kan bli isfri. I den vetenskapliga tidskriften Nature 30.4 2009 ingår en lång rad artiklar som utmålar en katastrof om vi inte börjar avlägsna koldioxid ur atmosfären och aktivt kontrollera klimatet.

För oss hobbyodlare låter det positivt med mera värme i vår kalla Nord. Tänk om man t.ex. kunde plocka saftiga persikor i egen trädgård! För att inte tala om hur mycket energi vi skulle spara.

Men nordpolen blev inte isfri senaste sommar. Det gick tvärtom mot vad klimatmodellerna predicerade. Avsmältningen var 10% mindre än föregående år. Enligt klimatologerna var detta en tillfällig avvikelse från den allmänna trenden. Därför är det desto mer spännande att se hur det går denna sommar. Avsmältningen är nu i full gång. Om drygt tre månader upphör den och vi får veta om experterna har rätt eller fel.

I själva verket blev senaste år inte alls så varmt som det borde enligt forskarna. (Hälften av min tomatskörd förstördes p.g.a. att augusti var mycket kall). I små notiser i tidningarna kunde man läsa att det var det kallaste på tio år. Experterna skyllde på värderfenomenet La Nina, som de tydligen glömt att ta med i modellerna. Men detta år fortsätter den globala uppvärmningen, lovar man. I Nature, som inte publicerar någon kritik av växthuseffekten, nämner man inte alls att det var ovanligt kallt senaste år. Inte heller förklarar man varför temperaturen inte stigit under de senaste tio åren. I stället kräver man mera forskning, större datorer och satsning på vetenskaplig klimatkontroll. Många klimatologer varnar i dag för att klimatet ändras snabbare än man tidigare trott. Mer pengar, mer forskning, större satsningar behövs, anser de. (Att koldioxidutsläppen kraftigt minskat p.g.a. den globala ekonomiska depressionen ignoreras helt).

Detta år borde bli varmt enligt experterna. Men det ser dåligt ut. I en minimal notis i Hufvudstadsbladet påpekas att det varit ovanligt kallt i början av juni. Endast en gång under de senaste 60 åren har det varit lika kallt i början av juni i Helsingfors. För flyttfåglarna är den kalla väderleken en katastrof. Såhär kallt brukar det inte vara när de har ungar. Ca hälften av sjöfåglarnas ungar har dött p.a.g. köld och regn. (Man får hoppas att detta också gäller skarvarna). Semesterperioden står för dörren. Vi får hoppas att kölden är en ”tillfällig avvikelse” och att sommaren ändå blir lika varm som t.ex. somrarna i slutet av 1990-talet.

Hans Rosing
Västanfjärd


Denna artikel publicerades 10.6 2009 i Åbo Underrättelser. Sedan dess har den kalla väderleken fortsatt. I mitten på denna månad har jag uppmätt mellan 10 och 13 grader mitt på dagen. Natten mot 18.6 visade min termometer 5 grader kl 03. Väderleksrapporterna har i ofta angett alldeles för höga temperaturer. Hittills har sommaren alltså varit, inte ovanligt varm som alla klimatologer förutspått, utan ovanligt kall. Är man pessimistiskt lagd kan man undra om nästa istid är på kommande. Själv är jag dock optimist och hoppas på värme. Det skall bli högst intressant att se om vi alls skall få någon verklig värme i sommar.
Den som följer min blogg vet att jag är mycket intresserad av växthusteorin. Jag har behandlat den och debatten kring den i bloggar 10.9 -08, 9.10 -08 och 30.3 -09 och jag skall återkomma i höst när vi vet hurudan sommaren blev. I slutet av året hålls en stor klimatkonferens i Köpenhamn där staterna skall dra upp riktlinjerna för den framtida klimatpolitiken. Också den skall jag följa med och kommentera.

För närvarande tycks klimatförändringen ha låg prioritet i medierna. Inte att undra på när det är rekordkallt i stället för rekordvarmt, som experterna länge förutspått. Vi kan bara hoppas att experterna får rätt när de menar att den kalla perioden snart är förbi. Annars får den som drömmer om minst 20 grader i skuggan börja tänka på att flytta söderut, till ett skönare klimat.

Inga kommentarer: